CESC GRAU i NÚRIA MONMANY- La travessa del Pirineu Català amb esquís

Dimecres 27 de febrer, a les 21h. - Puig-reig (Llar d'avis)

La travessa del Pirineu Català amb esquís va, en una vintena d’etapes, des de les neus mediterrànies del Canigó fins a les atlàntiques de l’Aran, tot resseguint l’eix dels Pirineus, per terres catalanes, occitanes i andorranes, tot mirant d’evitar les valls poblades però, a la vegada, aprofitant les oportunitats que ens dóna el transport públic per fer-la per parts. Moltes de les pernoctacions són a refugis i cabanes lliures relativament poc utilitzades a l’hivern.

Una primera part cobreix les comarques del Conflent, el Vallespir, el Ripollès i la Cerdanya. Per bé que els relleus arrodonits hi són dominants, la baixada de la canal de la Xemeneia del Canigó, el segon dia, s’encarregarà de posar-nos en situació. Seguidament entrarem en terres del Capcir, l’Arieja i Andorra. L’ambient s’anirà tornant feréstec, cosa que ens servirà d’entrenament per a la darrera part, la del Pallars i l’Aran, amb un traçat allunyat de qualsevol massificació i que recorre indrets inhòspits, com la baixada de Salibarri, on es fa difícil no demanar-se quanta gent ha lliscat per aquelles magnífiques pales. El final de la ruta explora la meitat nord de l’Aran, un país que bull d’activitat quan la neu cobreix les muntanyes però on difícilment trobarem traça oberta a la major part del recorregut.

Cesc Grau i Núria Monmany

La Núria Monmany i en Cesc Grau, de Barcelona, són uns apassionats de l’esquí de muntanya, que practiquen des de fa quinze anys pràcticament sempre als Pirineus i Prepirineus, amb alguna incursió als Alps. En diferents períodes, a base de caps de setmana, ponts i vacances han enllaçat la travessa del Pirineu Català, des del Conflent fins a la vall d’Aran.

També practiquen l’alpinisme i l’escalada. Una altra passió és la bicicleta, que utilitzen sovint com a mitjà per viatjar. Han fet travesses amb bici pels Pirineus, els Alps, els Carpats (Romania), el Tien Shan (el Kirguizistan), l’Himàlaia (el Tibet i el Nepal), els Andes (Xile i Bolívia), el Pamir (el Tadjikistan), el Senegal, Mali, el Caucas (Armènia i Geòrgia), Jordània, Egipte, l’Atles i l’Anti-Atles (el Marroc). Darrerament estan fusionant les dues passions i estan experimentant amb el que anomenem biciescalada, és a dir, l’ús de la bicicleta com a mitjà per a aproximar-se a les parets. L’estiu darrer van fer una travessa pels Pirineus, de l’Aran al Canigó, en què vam fer nou vies d’escalada a la vall d’Aran, l’Arieja i el Conflent. Podeu veure les ressenyes de les seves activitats de muntanya més recents a camptocamp.org.

Imatges