Escalada extrema als Alps, amb Álvaro Novellón

Després de la sessió de la taula rodona, l’Alpinista Alvaro Novellón ens va presentar la seva projecció sobre la seva gran última activitat, que va ser l’escalada hivernal de la via directa Lafaille (V +, M7 i A5) a la Paret de Dru de Chamonix. L'objectiu de la cordada no va començar amb bon peu, i és que els escaladors, que es presentaven a Chamonix just a les portes de les festes nadalenques, van haver de patir les dures condicions climatològiques de la zona.

Per posar un exemple, durant cinc dies van haver de refugiar a la furgoneta per les fortes nevades. Un cop amb millor temps, els alpinistes van portejar el material fins a peu de via. Després del dur treball de porteig, i quan ja estaven preparats per posar-se a la paret, el mal temps els va obligar a retirar-se, i van decidir tornar a casa. Malgrat tots aquests contratemps, Novellón i Castresana no van voler abandonar i, amb una previsió més favorable, tornen a Chamonix, i en deu dies d'escalada, aconsegueixen completar la tercera repetició de la «Lafaille». Una activitat realitzada amb moltíssim fred, i amb temperatures de fins a -20 graus.

Tot i l'intens fred, els escaladors van tenir la sort que en gran part l'estabilitat i el bon temps els va acompanyar. Van patir i molt en la primera part de la via. Una zona bastant estirada, on tant les plaques com les fissures estaven plenes de neu i gel. Tot i que algunes tirades en si eren fàcils aquests elements afegits els van posar molt a to, i en llargs bastant fàcils van haver de passar bastant temps a superar-los. Ja amb més verticalitat, l'escalada, encara que més difícil en el grau, va anar a un ritme molt més elevat que el del començament. En total, els escaladors van muntar tres camps. El primer a uns 220 metres de peu de via, el segon més o menys en el llarg 14, i l'últim en el bloc encastat.

Imatges