Edició 2012
1.035 € per a la fundació SOS Himalaya

Gràcies a la col·laboració desinteressada de tots els assistents a les diferents sessions del Ciclemuntanya.cat d'enguany s'han recaptat 1.035 € que es lliuraran a la fundació SOS Himalaya. Aquest fou el projecte que va impulsar el desaparegut alpinista Iñaki Ochoa de Olza, que va morir l'any 2008 a l'Annapurna.

Llegiu-ne més...
 
Albert Bosch, en solitari creuant l'Antàrtida

El responsable de tancar el Ciclemuntanya 2012 ha estat el multiaventurer Albert Bosch, que ens ha explicat una de les seves darreres aventures que ha tingut un considerable ressò mediàtic. Junt amb el Carles Gel van començar la llarga travessa polar que els havia de portar al Pol Sud. En Carles va haver d'abandonar molt aviat, i l'Albert es va trobar de sobte sol i amb gairebé mil quilòmetres de gel per davant. Amb el seu pesat trineu i amb molta empenta, l'Albert va aconseguir l'objectiu. Una aventura original que l'Albert ha explicat amb tota mena de detalls al nombrós públic que ha acudit a Berga a la darrera sessió el 29è cicle.

Llegiu-ne més...
 
Pugem el Broad Peak amb el Xavi Arias

Amb un estil amè i molt proper al públic, el Xavi Arias va explicar la seva ascensió al Broad Peak que va compartir amb el seu bon amic Xavi, que també era a la sala. Amb un nombrós públic que va fer petita la sala d'actes del Pavelló de Suècia de Berga, el Xavi ens va explicar tant l'ascensió al cim com l'aproximació pel Karakorum, amb unes imatges molt boniques d'algunes de les muntanyes més espectaculars del món, com ara el K2. El Xavi tot i tenir 6 sis-mils a la butxaca és una persona humil, propera i simpàtica, i ho va posar de manifest en la seva projecció.

Llegiu-ne més...
 
Alpinisme i escalada de compromís amb J.M. Esquirol "Tato"

El protagonista de la projecció del divendres va sorprendre el nombrós públic de Gironella amb un bon nombre d'imatges i un munt de vivències de la intensa activitat d'aquest prolífic escalador i alpinista. Els Pirineus, Montserrat, els Alps, la Patagònia,... Són molts els indrets en què el "Tato" ha realitzat escalades de compromís. Vam poder gaudir de les espectaulars imatges de vies de mixt, moltes d'elles a Gavarnie, d'on va confessar que és un dels llocs que més l'hi agraden.

Llegiu-ne més...
 
92 dies escalant i caminant als Pirineus

Durant tres mesos els protagonistes d'aquesta història, Lluc Valldosera, Isaac Ferrés i Jordi Vilà, van estar creuant els Pirineus i escalant 25 vies clàssiques. Una projecció amena i divertida va explicar les peripècies d'aquests 3 joves escaladors en el seu trajecte de creuar els Pirineus, sense pressa, com ells diuen fent gairebé un rècord de permanència. L'objectiu no era la velocitat sinó gaudir de les vies d'escalada clàssiques, sovint oblidades. Un dels primers inconvenients de la llarga travessa va ser el petit accident en què en Lluc es va trencar un dit. Tot i això van continuar els tres l'aventura prevista.

Llegiu-ne més...
 
Escalada neta amb en Gerber

Dimecres a la nit va ser el torn del jove escalador de 27 anys, Gerber Cucurell. El públic assistent a la xerrada, va poder comprendre l’estil d’escalada neta que defensa en Gerber. És el de zero agressió a la roca, cap perforació artificial, ni tan sols amb pitons, només es val dels propis mitjans d’autoprotecció per tal de progressar. Després del seu pas, la roca queda tal com l’havia trobat de bon principi.


Després de la projecció el públic va intervenir, i es va encetar la inacabable polèmica que enfronta les diferents formes de practicar aquest esport, en Gerber va reivindicar més zones per la pràctica de l’escalada neta.

Llegiu-ne més...
 
Esplèndid inici del Cicle 2012

Els berguedans Alba Xandri i Ricard Calmet, van ser els encarregats la nit del dimarts, d'inagurar el Cicle de Muntanya d'enguany, amb una assistència de públic que va superar les expectatives de l'organització.

Unes 150 persones es van reunir per tal d'escoltar les vivències i aventures d'aquesta parella en el seu viatge en bicicleta en completa autonomia, per Bolívia. Un viatge d'un mes de durada, amb 18 etapes sobre la bicicleta, i més de 1200km. recorreguts, on les inclemències del temps, les dificultats del terreny, la duresa d'alguns trams, i la complicada logística, no els van impedir gaudir d'aquest gran aventura.

Un documental on cal destacar la gran qualitat fotogràfica de totes les imatges.

Llegiu-ne més...
 
Vídeo del 29è Ciclemuntanya
 
Cicle de Muntanya 2012, del 28 de febrer al 4 de març

Arriba el ciclemuntanya.cat, una setmana sencera de projeccions, xerrades, col·loquis, exposicions i concursos amb la muntanya com a eix central.
Aquest 29è cicle es celebrarà del 28 de febrer al 4 de març a Puig-reig, Gironella i Berga. Com cada any uns dels protagonistes seran Berguedans, Alba Xandri i Ricard Calmet, també hi haurà figures punteres en el món de l’escalada, com el jove Gerber Cucurell, l’experimentat Josep Mª Esquirol, i tres joves que travessen el Pirineu a peu en 92 dies tot escalant les vies més representatives. La cloenda del cicle la realitzarà el reconegut alpinista Català, Xavi Arias, i l’especialista en aventures Albert Bosch, acabat d’arribar de la travessa del pol sud.


La novetat d’aquest any, és la participació  de l’ A.E Mountain Runners del Berguedà en l’organització del cicle de muntanya juntament amb el CquiE (Centre Quitxalla Excursionista), CAG (Centre Alpí Gironella), i CEB (Club Esquí Berguedà).


Cada any més de 1000 espectadors participen en l’esdeveniment, i s’organitzen actes paral·lels com exposicions, el concurs de fotografia digital de muntanya, o el sorteig solidari de material de muntanya, aquest any destinat a recaptar diners per la fundació Iñaki Ochoa de Olza – Sos Himalaya que es dedica a millorar les vides dels nens del sostre del món, mitjançant un orfenat a Katmandú (Nepal), un hospital infantil al nord del Pakistan i una escola a Dharamsala (seu de l'exili Tibetà a l'Índia). www.soshimalaya.org


En els últims anys ciclemuntanya.cat ha esdevingut un dels actes culturals més representatius del món de la muntanya al nostre país.

 
ALBERT BOSCH - 2.304.400 Passes d'un català a l'Antàrtida

Diumenge 4 de març, a les 19h - Berga (Pavelló de Suècia)

Una expedició al Pol Sud, creuant l'Antàrtida des de la costa, i en total autosuficiència.  Després d’un imprevist un dels integrants d’aquesta aventura, ha d’abandonar quant només havien recorregut 30 del 1145 km. Previstos, és llavors quan l’Albert Bosch ha d’afrontar aquest repte tot sol, convertint-se en el primer espanyol en realitzar aquesta travessa sense cap tipus d’assistència.

Llegiu-ne més...
 
XAVI ARIAS - Broad Peak (8.047 m.) Les dues cares del vuitmilisme

Dissabte 3 de març, a les 20h - Berga (Pavelló de Suècia)

Xavi Arias ens presenta en aquesta projecció la seva darrera ascensió al Broad Peak. Les dues cares del vuitmilisme és una al·lusió a dues formes molt diferents de pujar aquestes muntanyes, expedicions comercials, amb clients sovint poc preparats, en contraposició a expedicions d’una extremada eficàcia com la d’Alexey Bolotov y Yannick Graziani, que van compartir part de l’ascensió amb en Xavi.

Llegiu-ne més...
 
JOSEP Ma ESQUIROL "TATO" - Territori mixt

Divendres 2 de març, a les 21h - Gironella (Local del Blat)

Practicant diferents modalitats com l’alpinisme, l’artificial, el lliure, i el mixte, viatjarem recorrent diferents indrets del planeta des de Catalunya, Espanya, Alps, Estats Units, Sud Amèrica i finalment Baffin, una de les últimes grans aventures del protagonista, on sota temperatures gèlides aconsegueix junt amb David Palmada, una nova via d'alta dificultat a una paret de 1000 metres de longitud.

Llegiu-ne més...
 
LLUC VALLDOSERA, ISAAC FERRÉS I JORDI VILÀ - 92 dies al Pirineu

Dijous  de març, a les 21h - Gironella (Local del Blat)

L'estiu del 2010 realitzen la Travessa del Pirineu del Mediterrani a l'Atlàntic escalant 25 vies clàssiques (les vies més representatives de la historia del pirineisme). D'una paret a l'altre anaven a peu i amb total autonomia. En total van tardar 92 dies des de Banyuls a Endaia.

Llegiu-ne més...
 
GERBER CUCURELL - Escalada neta

Dimecres 29 de febrer, a les 21h - Puig-reig (Llar d’avis)

Una projecció fotogràfica comentada sobre les motivacions que mouen alguns escaladors a renunciar a la escalada amb anclatges fixes. Ambientada a Montserrat, al Pirineu, als Alps i a la meca de l’escalada neta: el Regne Unit.

Llegiu-ne més...
 
ALBA XANDRI I RICARD CALMET- Bolívia amb alforges

Dimarts 28 de febrer, a les 21h - Puig-reig (Llar d’avis)

Viatge en bicicleta realitzat per Ricard Calmet i Alba Xandri, durant el juliol del 2011, travessant de sud a nord l’altiplà bolivià fins arribar al llac Titicaca.
Apassionants 1200 quilòmetres carregats de paisatges inhòspits, d'entorns on la solitud i el silenci són la millor companyia. 18 etapes per omplir les alforges d'experiències singulars.

Llegiu-ne més...